Barebeekvalleitoegankelijkheid MB

Barebeekvallei2  Barebeek rolstoel 


Dit gebied is gesitueerd aan de monding van de Barebeek in de Dijle. Tussen vochtige weilanden, ruigtes en akkers ontdek je waarom de ooievaars van Planckendael hier hun voedsel vinden. Het wandelpad is toegankelijk voor rolstoelgebruikers.


Ten zuidoosten van Mechelen, tussen de Dijle en de spoorweg Mechelen-Leuven ligt het mondingsgebied van de Barebeek.  Deze beek ontspringt tussen Peutie en Melsbroek en door Perk en Elewijt vloeit, splitst zich in Hofstade en vormt daar de Grote en de Kleine Barebeek.  De beide duiken onder het kanaal door, passeren het dierenpark Planckendael en monden samen in de Dijle. Omdat het waterpeil van de Dijle meestal hoger is dan het waterpeil van de Barebeek is er aan de monding van de Barebeek een uitwateringsconstructie voorzien bestaande uit 5 parallelle terugslagkleppen. Eigenlijk een geluk voor de natuur: als er even wat veel regen valt, lopen de weilanden al snel onder water en worden dan meteen een fantastisch vogelparadijs.

Barebeek-landschap2

 Barebeek-pomp

Natuurpunt beheert er verschillende percelen her en der verspreid met een totale oppervlakte van ongeveer 25 ha. De regelmatig overstroomde graslanden trekken heel wat watervogels en steltlopers aan. In vogelvlucht ligt dit gebied immers vlakbij het Mechels Broek, zodat er een intensief luchtverkeer bestaat tussen beide gebieden. Ook ooievaars zoeken hier hun voedsel. In de vochtige graslanden en ruigtes herbergen typische flora zoals gele lls, echte valeriaan, moeras-vergeet-mij-nietje, pinksterbloem en dotterbloem. De wandeling door het gebied is toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

Barebeek-ooievaars

dotterbloem1

Meer gedetailleerde info in pdf over dit gebied kan je downloaden.

Publicaties:

https://www.vlaanderen.be/nl/publicaties/detail/de-barebeek-naar-een-ecologisch-herstel-van-waterloop-en-vallei

https://www.vlaanderen.be/nl/publicaties/detail/de-barebeek-computermodellering-als-methode-hoogwaterbeheer-als-doel

 

 

Copyright © 2015. All Rights Reserved.