Cursus / lezing 


Aankondiging vorming 2021

Vooraf inschrijven is verplicht, het aantal deelnemers is beperkt.
Als we een activiteit moeten annuleren of online laten doorgaan, worden de mensen die zijn ingeschreven, verwittigd via mail.

 

1  Warme winteravonden in Mechelen 

Info en vooraf inschrijven verplicht via www.natuurpunt.be/np-mrg

20u tot 22u, Het Predikheren, Goswin de Stassartstraat 88, Mechelen

 

Woensdag 3 februari
Groen verwarmen

Meer dan 90% van de gezinnen gebruikt aardgas of stookolie om te verwarmen. Het kan ook anders. Op deze avond vertelt Ighor Van de Vyver van Mechelen Klimaatneutraal over hoe we warmte kunnen halen uit de natuur, van biomassa uit houtkanten tot ‘blauwe’ warmte uit de Dijle. Van Hartwin Leen van studiebureau Kelvin Solutions kom je meer te weten over het warmtenet van Warmte Verzilverd BV in Mortsel en Edegem, dat warmte van een fabriek hergebruikt om nabijgelegen woningen te verwarmen.
De lezingen worden afgewisseld met panelgesprekken, gemodereerd door Klimaan.

Inschrijving

 

Woensdag 3 maart
Natuur in de stad

'Natuur in de stad', een contradictie? Niets is minder waar. Je vindt er gewone natuur op ongewone plaatsen. Er komen unieke planten en dieren voor die vaak alleen in het warmere microklimaat van de stad kunnen overleven. Op deze avond toont Peter De Ridder tien jaar waarnemingen aan de hand van foto’s uit de vier seizoenen. Ga mee op verkenning in onze Mechelse binnenstad en laat je verrassen!

Inschrijving

 

2  Cursussen

11, 18, 25 en 27 februari
Cursus Klimaatverkenner

Deze cursus is een interactieve en positieve instapcursus rond klimaat en duurzaamheid met drie boeiende lessen en een excursie.

In de lessen maak je kennis met ‘het’ klimaat en hoe het is gewijzigd, verneem je hoe de natuur in je achtertuin hierop reageert en tal van inspirerende ideeën waar je zelf mee aan de slag kan. Tijdens de wandeling krijg je actuele verhalen over klimaat en klimaatverandering en, niet te vergeten, (h)eerlijke klimaatproevertjes.
Laat deze cursus niet aan je neus voorbijgaan en schrijf je vlug in!

Aangezien we nog steeds in corona tijden leven met de nodige beperkingen hebben we in onderling overleg met Natuurpunt CVN beslist de cursus DIGITAAL te laten doorgaan. Dit voor de drie theoretische lessen. Voor de excursie moeten we de eventuele versoepelingen afwachten.

Programma

donderdag 11, 18 en 25 februari, 19u-22u: theorie, Natuurpunt Secretariaat, Coxiestraat 11, Mechelen
zaterdag 27 februari, 9u30-12u30, excursie Mechels Broek
Lesgever is Benno Geertsma, medewerker van Natuurpunt.
De excursie wordt gegidst door Tine Podevyn.

Inschrijven via www.natuurpunt.be/np-mrg
Prijs: 36 euro (leden van Natuurpunt: 28 euro)

 
23 en 30 maart, 3 en 24 april
Basiscursus Vogelzang: volzet

Het luisteren naar het ochtendconcert van vogels is een van de mooiste natuurervaringen. Al is het voor heel wat mensen met een gezonde interesse voor natuur ook soms frustrerend als ze niet weten wie er achter de micro zit.

In deze basiscursus leer je stap voor stap het gezang herkennen van de vogels die het meest voorkomen in je woonomgeving. Tijdens twee theoretische avonden vertelt Koen Leysen waarom en wanneer vogels zingen en licht hij van elke behandelde soort de levenswijze en het voorkomen kort toe. Door het geluid te visualiseren wordt de zangstructuur van de vogels goed verduidelijkt. De ochtendexcursies vertrekken vanuit de dorpskernen van Battel en Sint-Katelijne-Waver.

Programma

dinsdag 23 en 30 maart, 19u30-22u: theorie, Natuurpunt Secretariaat, Coxiestraat 11, Mechelen
zaterdag 3 april, 7u30: excursie Battel
zaterdag 24 april, 7u: excursie Sint-Katelijne-Waver
Lesgever is Koen Leysen, medewerker Natuurpunt CVN.
De excursies worden gegidst door Patrick Van Herp en Gust De Weerdt.

Inschrijven via www.natuurpunt.be/np-mrg
Prijs: 36 euro (leden van Natuurpunt: 28 euro)

 

Copyright © 2015. All Rights Reserved.