Natuurbeheer

Door een goed en aangepast beheer vermijden we dat de schaarse natuur in dit gebied verder in de verdrukking raakt en verdwijnt. De ecologische en landschappelijke waarde kan zo beschermd en nog versterkt worden.
Kauwendaal5

Het beheer in de gebieden verschilt uiteraard sterk van perceel tot perceel. Een eerste werk is het opruimen van het afval dat er zich de afgelopen jaren heeft opgestapeld. Momenteel richt het natuurbeheer zich voornamelijk op het bestrijden van invasieve exoten, en het verschralen van de bospercelen om diversiteit mogelijk te maken. Ook kleinere beheerwerken zoals bijsnoeien en het klepelen van het weiland zijn vaste items op de jaarplanning.
Op termijn zal selectief gekapt worden en inheemse boomsoorten worden aangeplant, om de gebieden ecologisch waardevoller en gevarieerd te maken. Eens er wandelpaden zijn aangelegd, zullen die uiteraard ook continu in goede staat moeten worden gehouden.
De algemene doelstellingen op lange termijn zijn:
• Belevingshotspot creëren, een wauw-effect dicht bij huis
• Behoud van voldoende ruimte om te ontspannen, te spelen en te ademen op een aanvaardbare afstand van elke woning
• Mensen uit de buurt betrekken en zorgen dat zij kunnen genieten van een stadsnabijbos
• Aansluiting van dit gebied op de Zennevallei en de Dijlevallei, ontsluiten van schaarse en waardevolle stukjes natuur om zo tot een groene verbinding van de snippers te komen

Werk mee

Voor heel wat beheerwerken rekent Natuurpunt op de inzet van enthousiaste vrijwilligers. Ook jij kan een handje toesteken!
Stuur een mailtje naar Stefan en je wordt op de hoogte gehouden van de natuurwerkdagen.
Contactpersoon Beheerteam Kauwendaal: Stefan den Hartog, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., 0479 95 55 05.
Steun
Storten mag ook! Als je het behoud van natuur in je buurt een warm hart toedraagt, is jouw steun meer dan welkom op rekeningnummer BE56 2930 2120 7588 van Natuurpunt vzw met vermelding van Projectcode 7811 Kauwendaal Mechelen. Deze giften kunnen we goed gebruiken om natuurpercelen aan te kopen, om zo een aaneengesloten groene long te kunnen realiseren en voor de toekomst te vrijwaren.

 

 

Copyright © 2015. All Rights Reserved.