Activiteiten - excursies

Voor je op excursie vertrekt

  • Vooraf inschrijven is niet nodig. De excursies gaan onder alle weersomstandigheden door.
  • Voor leden van Natuurpunt en kinderen tot 12 jaar is deelnemen gratis. Niet-leden betalen een daglidschap van 1 euro. Vergeet je lidkaart niet!
  • Honden mogen aangelijnd mee, maar het is zowel voor het dier als voor de andere deelnemers prettiger als je geen hond meeneemt. Op wandelingen waarbij het Broek De Naeyer bezocht wordt, zijn honden niet welkom.

Zondag 3 september
Demonstratie vangen en ringen van vogels - Broek De Naeyer

Veel mensen zijn inmiddels teruggekeerd van hun trektocht naar het zuiden. Voor vogels daarentegen is deze trek nog volop bezig. Na het drukke broedseizoen vliegen velen naar hun overwinteringsgebied in het zuiden. In onze natuurgebieden ontvangen we nu ook heel wat tijdelijke gasten Vogels die hebben gebroed in het noorden komen hier even op adem en wat bijtanken om daarna hun lange tocht verder te zetten. De vogeltrek is een indrukwekkend fenomeen dat zich twee keer per jaar boven letterlijk onze hoofden afspeelt maar toch grotendeels verborgen blijft. Door middel van ringonderzoek zijn de trekbewegingen van vogels goed in kaart te brengen. Tijdens deze ringdemonstratie krijg je de mogelijkheid om bekende en minder bekende vogels van heel nabij te bewonderen.

Afspraak: 8u, begin fietspad naar Klein-Willebroek, Stuyvenbergbaan, Willebroek
Info: Patrick Van Herp (gids), Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., 0497 73 55 44

Zondag 3 september
Katelijns vijvergebied

Tussen de veiling en de spoorweg ligt in Sint-Katelijne-Waver nog een verrassend natuurrijk gebied. Vooral de oude kleiputten bepalen het landschap. Sommige werden opgevuld, andere omgetoverd tot visvijvers en aan de Midzeelhoeve wordt de grootste vijver gedeeltelijk opgevuld om later een natuurfunctie te vervullen. Tussenin wandelen we door dreven, (privé)bosjes, weilanden en kleinschalig tuinbouwgebied. Laat je verrassen!

Afspraak: 14u, station, Sint-Katelijne-Waver. Einde rond 17u. Afstand 5 km.
Info: Frank Hadermann (gids), Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., 015 31 55 05

Zondag 10 september
Open Monumentendag - fort van Walem

Natuurpunt Mechels Rivierengebied opent opnieuw de poorten van het Fort van Walem n.a.v. de Open Monumentendag. Tussen 10u en 16u staan medewerkers van de afdeling en de heemkundige kring Dr. Croquet uit Walem klaar om de bezoekers mee te nemen op een gegidste wandeling door het fort. Een bezoek aan de fototentoonstelling over de slag om Walem van september/oktober 1914 is ook in het programma opgenomen. Iedereen is welkom.

Afspraak: tussen 10u en 16u, ingang fort, Koning Albertstraat, Walem
(bus 500 - halte Walem fort)
Info: Tony Van den Broeck, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., 0479 08 35 12

Zondag 17 september
Biezenweiden en Broek De Naeyer

Een gids van de provincie neemt je mee doorheen de Biezenweiden en het Broek De Naeyer. Deze wandeling is ook gratis voor niet-leden.

Afspraak: 14u, ingang Biezenweiden, t.h.v. Zwarte Beek, Stuyvenbergbaan, Willebroek
(bus 287 - halte Heindonk Oude Broekstraat op 800m)
Info: Wim Candries, 0472 29 87 32

Zondag 1 oktober
Bessen en vruchten in het Mechels Broek

Deze klassieker mag je niet missen! Want zelfs al is de wandeling saai, je kan onderweg hier en daar iets snuisteren uit de provisiekast van moeder natuur. En mocht moeder natuur niet op de afspraak zijn omwille van omstandigheden zoals klimaatopwarming en dergelijke, dan heb je toch een frisse neus gehaald en de beentjes gestrekt.

Afspraak: 14u, bezoekerscentrum
(bus 3 – halte Muizen Brugstraat op 250m)
Info: Peter De Ridder (gids), Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., 015 20 55 72

Zondag 8 oktober
Paddenstoelen in de Gasthuisbossen

Paddenstoelen, zwammen, schimmel? Ken jij het verschil? Tijdens deze wandeling door de Gasthuisbossen leer je alles over de paddenstoel. Deze schimmelsoort kent vele soorten en maten. Ga samen met de gids op zoek naar de mooiste creaties van moeder natuur. Paddenstoelen zijn niet alleen mooi en interessant om te zien, maar vervullen ook een hele belangrijke rol in de natuur!

Afspraak: 10u, bunker, Berlaarbaan 297, Sint-Katelijne-Waver. Einde rond 12u30.
Info: Godelieve Janssens (gids), Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., 015 20 97 02

 

Copyright © 2015. All Rights Reserved.