Activiteiten - excursies

Zondag 9 april
Bevers op het spoor in de Biezenweiden

Na meer dan 100 jaar afwezigheid is de bever terug in Vlaanderen. De bever is aan een flinke opmars bezig en neemt zo opnieuw zijn plaats in, in onze riviernatuur. Deze ijverige dieren laten daarbij indrukwekkend sporen na. Omgeknaagde bomen, burchten en dammen. Je krijgt ze allemaal te zien tijdens deze wandeling. De bevers zelf zitten overdag in hun burcht, die krijg je waarschijnlijk niet te zien.

Afspraak: 9u, ingang Biezenweiden ter hoogte van de Zwarte Beek, Stuyvenbergbaan, Willebroek
(bus 287 – halte Heindonk Oude Broekstraat op 800m)
Info: Wim Candries, 0472 29 87 32

Zondag 23 april 
Erfgoeddag Mispeldonk ‘Zorg’

Tijdens de Erfgoeddag kan je in natuurgebied Mispeldonk heel wat te weten komen over het thema van de erfgoeddag ‘zorg’. Er staan die dag verschillende infostandjes opgesteld waar natuurgidsen je uitleg geven over ‘zorg in de natuur’: broedzorg bij vogels, solitaire bijen, zorg bij planten en korstmossen…Er wordt ook uitleg gegeven over hoe Natuurpunt zorgt voor de natuur en via welk beheer zij dat doet. Ook de geschiedenis van Mispeldonk komt aan bod. De gronden werden immers vroeger door een instelling voor armenzorg gebruikt.

Op je pad kom je ook een aantal dichters van ‘Dichters2820’  tegen die speciaal voor deze gelegenheid een aantal van hun zelfgemaakte ‘zorg’gedichten brengen.

Vrij vertrek: tussen 14u en 15u, kruispunt Koningin Astridlaan en Lange Veldstraat, Bonheiden.
Kom liefst te voet of met de fiets want er is daar geen parkeerplaats.
Het wandelparcours is bewegwijzerd. Info: Diane Appels, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., 015 51 69 97

Zondag 23 april
Erfgoeddag Sint-Michielsdomein: fruitrassen, bloemen en vlindercafé

Tijdens deze activiteit van het Regionaal Landschap wordt de fruitboomgaard van het Sint-Michielsdomein ingezaaid met een bloemenmengsel.
Na een korte workshop zaaitechnieken mag jij zelf aan de slag! Daarnaast kan je helpen bij de aanleg van de nieuwe vlindertuin.
Relaxen met zicht op het kasteeldomein doe je in het vlindercafé waar je naast originele proevertjes ook kan genieten van ons heerlijke Natuurpuntbier Dale.

Iedereen is doorlopend welkom tussen 11u en 17u, Sint-Michielsdomein, Groenstraat 11, Sint-Katelijne-Waver.

Maandag 1 mei
Ochtendwandeling met ontbijt in het broek van Blaasveld

Vogels vinden is in de lente niet zo moeilijk. Mannetjes zangvogel laten zich maar al te graag opvallen. Luidkeels laten ze het beste van zich horen. Zo laten ze weten dat ze sterk en fit zijn. Voor mannelijke concurrenten is de boodschap: ‘mannen, dit is mijn territorium, je hebt hier niks te zoeken. Voor de vrouwtjesvogels geldt de omgekeerde boodschap: ‘hé, dames, kom maar hier, ik ben een geschikte partner’. Maar hoe raak je wijs uit al dat gefluit. Welke vogel zingt daar? Onze gidsen helpen je graag op weg. Heb je een verrekijker, breng hem dan zeker mee. Na de wandeling kan je genieten van een heerlijk ontbijt.

Afspraak: 7u, parking Broekstraat, Blaasveld.
Ontbijt rond 9u: 7 euro voor leden, 8 euro voor niet-leden en 5 euro voor kinderen.
Vooraf inschrijven: Godelieve Smet, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., 03 886 37 92

Maandag 1 mei
Er zit muziek in de natuur

Gezinshappening in het Mechels Broek

Geniet volop van live acts op de mooiste plekjes in het Mechels Broek en laat je langs het wandelpad verrassen door boeiende weetjes over het spannende leven van dieren in de natuur: eten en gegeten worden is daar immers de regel…

Er zijn onderweg ook leuke opdrachtjes voor de kinderen.

Een aantal artiesten beloofden alvast hun medewerking

Tot 18u is er live muziek aan het veldcafé waar je op het einde van je wandeling kunt genieten van een Dale, een fruitsap en een pannenkoek.

Vrij vertrek tussen 13u30 en 14u30, bezoekerscentrum.
Vrije bijdrage.
bus 3 – halte Muizen Brugstraat op 250m) Info: Ann Pinceel, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Zondag 7 mei
Lentewandeling Cassenbroek

We verkennen Cassenbroek deze keer eens in een ander seizoen. Er bloeien dan andere planten dan in de vroege lente en de hooilanden zouden er mooi moeten bijliggen. Trek.(zelfs bij mooi weer) kleding en schoeisel aan die tegen een stootje kunnen (bramen, netels) want het kan wel eens avontuurlijk worden. Het Cassenbroek is immers in dat seizoen een echte jungle. Een goede conditie is aangeraden en honden kunnen deze keer, vanwege het broedseizoen, niet mee.

Afspraak: 14u, kerk, Sint-Maartensberg, Rijmenam
Info: Geert Van D’huynslager (gids), Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., 015 51 31 88

Zaterdag 13 mei
Avondwandeling in Gasthuisbossen en Brede Zeyp

Zoals je waarschijnlijk nog wel weet, kreeg Natuurpunt in 2011 de Gasthuisbossen en de Brede Zeyp in beheer van Sociaal huis Mechelen (vroeger OCMW). Beide bossen zijn ondertussen fel uitgebreid. Je wandelt langs rustige verbindingen van de Gasthuisbossen naar de Brede Zeyp en weer terug. De gids toont je de evolutie van de aanplantingen. We luisteren en zoeken naar de bewoners van de bossen en bekijken hoe de combinatie wandel-ruiterpad gemaakt is. Na de wandeling, terug in de Gasthuisbossen, kan je napraten bij een drankje.

Afspraak: 19u, ingang Gasthuisbossen, Berlaarbaan 297, Sint-Katelijne-Waver.
Parkeren kan vanaf 18u op de parking van United Brands, Leliestraat 70A.
Fietsers kunnen tot aan de ingang van het bos rijden via de lindendreef.
Info: Godelieve Janssens, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., 015 20 97 02

Zondag 14 mei
Natuur in de stad

De lente komt eraan en dat kan je in de stad niet alleen zien aan de sterk uitgebreide terrassen. Bomen komen in bloei, de waterhoentjes hebben jongen en hier en daar vliegt een waterjuffer. En nog veel meer, maar ik kan toch nog niet alles verklappen, hé. Voor lentenatuur in de stad moet je maar naar de wandeling komen. 

Afspraak: 10u, ingang Kruidtuin aan ViaVia Reiscafé, Zandpoortvest 50, Mechelen
Info: Peter De Ridder (gids), Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., 015 20 55 72

Zondag 21 mei
Biezenweiden en Broek De Naeyer

“In mei legt elke vogel een ei.” Is dat wel zo? Zijn er vogels die al vroeger aan hun nesten beginnen? Ga mee op stap met de provinciale domeinwachter en leer iets bij over vogels, eieren en jongen.

Afspraak: 14u, ingang Biezenweiden ter hoogte van de Zwarte Beek, Stuyvenbergbaan, Willebroek
(ook gratis voor niet-leden)
bus 287 – halte Heindonk Oude Broekstraat op 800m
Info: Wim Candries, 0472 29 87 32

Zondag 21 mei
Natuur en erfgoed hand in hand in het fort van Walem

Provincie Antwerpen organiseert ook dit jaar een fietsevenement langs de Fortengordel van Antwerpen. Wij doen mee met het fort van Walem!

Enkele jaren geleden organiseerden wij voor geïnteresseerden een uitgebreide cursus "fortverkenner". Een aantal van die deelnemers o.a. de leden van de heemkundige kring Dr. Croquet uit Walem, zijn nu beschikbaar om de bezoekers te gidsen. Vorig jaar werden we tijdens de Fortengordel nog verrast met 750 bezoekers, dit jaar streven we naar een nog betere opvang. Wie de geschiedenis en het verhaal van Walem uit de oorlogsdagen van 1914 wil leren kennen, krijgt dit jaar dus een nieuwe kans. De gegidste wandelingen gaan door tussen 10u en 17u. Iedereen is welkom! Een gedetailleerd programma van alle deelnemende forten en een overzicht van de bijhorende fietsroutes vind je via de website www.fortengordel.be.

Afspraak: tussen 10u en 17u, ingang fort, Koning Albertstraat, Walem
Info: Tony Van den Broeck, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., 0479 08 35 12

Donderdag 25 mei
Battelaer

Vandaag maak je een rustige wandeling met voornamelijk aandacht voor het evoluerende landschap in en rond den Battelaer. Je ontdekt de resten van een oude Zennemeander. Je komt dus wel wat te weten over de historiek van dit natuurgebied en misschien, met wat geluk,  staan ook de dotterbloemen en de pinksterbloemen nog in bloei.

Afspraak: 14u, parking voetbalclub Leest United, via oprit restaurant Nino’s, Gentsesteenweg 38, Mechelen
bus 287 – halte Mechelen Leestsesteenweg op 300m
Info: Johan Verheyden (gids), Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., 0476 75 93 33

27 mei tot 4 juni
Week van het insect

Samen met enkele andere verenigingen en musea zet Natuurpunt een hele week lang de wereld van de insecten in de kijker. Ondanks dat 80% van de diersoorten insecten zijn en hun wereld zich vaak vlak aan je voeten bevindt, vinden veel mensen insecten maar heel bizarre wezentjes.
Wil jij meer van hen te weten komen? Doe dan mee met een van onze activiteiten of kom eens langs in het bezoekerscentrum waar je in een kleine tentoonstelling van Aculea informatie vindt over wilde bijen. 

Je kan je inschrijven voor een korte cursus libellen, op insectenspreekuur of kleine beestjes-safari komen in het tuintje van het bezoekerscentrum of meegaan op een van de excursies. Op zondag 28 mei trekken we het Mechels Broek in en op zaterdag 3 juni kan je in Mispeldonk mee op zoek naar wilde bijen en wespen.

Zondag 28 mei – voormiddag: Insectenspreekuur en safari in de tuin
Tussen 10u en 12u ontdek je samen met Peter welke kleine beestjes zich in de tuin van het bezoekerscentrum verstoppen.
Heb je zelf een insect in je eigen tuin gevonden waarvan je de naam niet kent? Breng het dan mee in een potje en Peter vertelt je er meer over.

Zondag 28 mei – namiddag: Excursie Mechels Broek
Insecten zien we vaak over het hoofd omdat ze zo klein zijn. Vanaf vandaag kijk je met andere ogen naar al die kleine kruipende en vliegende beestjes die we onderweg tegen komen. Je zal versteld staan over de verscheidenheid! 
Heb je een loeppotje en een vlindernet, breng die dan zeker mee.
Afspraak: 14u, bezoekerscentrum (bus 3 – halte Muizen Brugstraat op 250m)
Info: Peter De Ridder (gids), Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., 015 20 55 77

Zaterdag 3 juni: Bijtjes op Mispeldonk
Met de Wildebijenwerkgroep kan je in Mispeldonk op zoek naar wilde bijtjes en wespjes. Je hoeft geen schrik te hebben want solitaire bijen en wespen zijn ongevaarlijk. Verwacht je niet aan een geleide wandeling, we gaan vooral op zoek naar die beestjes en proberen ze ook op naam te brengen.
Neem dus gerust loepje, potjes en vlindernet om beestjes te vangen mee.
Afspraak: 14u, ter hoogte van Kardinaal Mercierlaan 14, Bonheiden
(bus 530 – halte Bonheiden Grote Heidestraat op 650 meter)
Info: Diane Appels, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., 015 51 69 97

Pinkstermaandag 5 juni
Dauwwandeling Barebeekvallei

Bloemen in bermen en hooilanden staan volop in bloei. Vogels verwennen je met een gevarieerd concert. Kom mee genieten van een vroege ochtend buiten.

Afspraak: 7u, bezoekerscentrum. Einde rond 9u.
(bus 3 – halte Muizen Brugstraat op 250m)
Info: Johan Denonville (gids), Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., 0478 27 76 97

Zondag 11 juni
Hondsbossen

Zee en strand... Neen, dat kan je niet vinden in onze mooie Hondsbossen. Wel veel bomen, planten, bloemen en beestjes en hopelijk ook de zon…
Wil je graag mee op pad tijdens deze bijna-zomerdag? We maken er een mooie wandeling van tot ongeveer 17 uur.

Afspraak: 14u, kerk, Markt, Sint-Katelijne-Waver centrum
(bus 561 – halte Sint-Katelijne-Waver kerk)
Info: Ann Prosmans (gids), Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., 0498 46 47 50

Zondag 18 juni
Natuur in het fort van Walem

Het fort van Walem, gebouwd vanaf 1878, werd in het begin van de eerste wereldoorlog grotendeels verwoest. Terwijl het in de voorbije 140 jaar zijn militaire  functie verloor, kon de natuur in grote delen van het gebied rustig haar gang gaan. Getuige daarvan zijn oude, prachtige zomereiken op het glacis (vesting). Ook de vervallen gebouwen en de ruïnes van de caponnières (uitbouwen) werden biotopen voor specifieke planten, mossen en korstmossen.
Net zoals de andere forten van de gordel rond Antwerpen werd het fort van Walem erkend als Natura 2000-gebied voor vele soorten vleermuizen.
Deze unieke combinatie van militaire geschiedenis en natuur kon Natuurpunt verwerven in 2009. Vandaag krijg je de kans om die te bewonderen.
Trek je wandelschoenen aan en breng een zaklamp mee..

Afspraak: 14u, ingang fort, Koning Albertstraat, Walem
(bus 500 – halte Walem fort)
Info: Jean-Marie Vanhove (gids), Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., 0472 42 16 24

 

 

 

Copyright © 2015. All Rights Reserved.