Cursus / lezing 

Woensdag 15 januari
Winteratelier: Vogeltaartjes maken

Deze winter kan jij zelf vogeltaartjes komen maken dit natuur.atelier voor volwassenen.
Een heerlijke traktatie voor de mus en de mees, de vink en het roodborstje, ... Je maakt de vogeltaartjes zo mooi als je zelf wil. Zo heb je meteen een leuke versiering voor op je tuintafel. Maar het allerbelangrijkste: de vogels zijn je eeuwig dankbaar!

Afspraak: 19u30, bezoekerscentrum, Muizenhoekstraat 7, Muizen. Einde rond 21u.
Deelnemen kost 10 euro (materiaal inbegrepen).
Vooraf inschrijven via mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Warme winteravonden in Mechelen

Deze drie avonden gaan door in de oude bibliotheek, Moensstraat 19, Mechelen
Programma:
19u30 - 20u00 bar
20u00 - 22u00 lezing
22u00 - 22u30 bar
Deelnemen is gratis.
Meer info over de sprekers en vooraf inschrijven via https://www.natuurpunt.be/agenda/warme-winteravonden-mechelen-37057 

Maandag 13 januari
Warme Winteravond
De klimaatambities van Stad Mechelen

Het klimaat verandert. Op deze wervelende avond ontdek je de staat van het klimaat in Mechelen. Je leert hoeveel broeikasgassen in Mechelen uitgestoten worden, wat de verwachte impact op de klimaatverandering is en hoe de stad Mechelen acties op poten zet om hiermee aan de slag te gaan. Verder vertelt Klimaan je als lokale burgerbeweging hoe iedereen betrokken kan worden bij klimaatbeleid en hoe burgers in samenwerking met de stad samen acties kunnen opzetten voor het klimaat. Klimaat is immers een zaak van iedereen.

Sprekers: Marina De Bie (Schepen van Klimaat), Arnout Ruelens (Mechelen Klimaatneutraal) en Elise Steyaert (Klimaan)

Maandag 10 februari
Warme Winteravond
Na-apen van de natuur

Op dit moment is de klimaatverandering onvermijdelijk. Een globale temperatuurstijging van 2°C is zeer waarschijnlijk. Hoewel dit weinig lijkt, gaat dit grote gevolgen hebben voor onze maatschappij zoals hittegolven, intense neerslag met overstromingen en zeespiegelstijging. Hoe gaan we ons aanpassen in de toekomst en kan de natuur ons hierbij een handje helpen? De natuur zal onze bondgenoot worden in het verhaal van klimaatmitigatie en -adaptatie. Zo werken stadsbossen verkoelend, slim ingerichte gebieden houden langer water vast, bomen en houtkanten geven schaduw aan vee…
Daarnaast vormen de organismen en het natuurlijke ecosysteem ook een waardevolle schatkist aan spitsvondige systemen en duurzame oplossingen. Misschien kunnen we in de geniale natuur om ons heen wel de ontbrekende sleutels ontdekken om de globale uitdagingen aan te gaan.
Deze avond geeft een overzicht wat de mogelijkheden en beperkingen zijn van ‘nature based solutions’ en hoe we die in de praktijk kunnen brengen in het Mechelse, Vlaanderen en Europa. In een tweede deel laten we ons inspireren door de natuur in onze zoektocht naar innovatieve, groene systemen en technologieën. Na-apen van de natuur!

Sprekers: Tom Andries en Annemie Willemen

Maandag 9 maart
Warme Winteravond
Meer groen? Zelf doen!

Popel je ondertussen om zelf aan de slag te gaan en stadsnatuur te maken? Op deze avond kom je te weten welke mogelijkheden er allemaal zijn. We maken je wegwijs in leuke voorbeeldprojecten, mogelijke subsidies en organisaties die jou kunnen helpen met je project! Trek je stoute werkhandschoenen aan en kleur de luchtfoto van Mechelen wat groener in.

Sprekers: Geert De Blust (INBO en UA) en Veerle Herssens (RLRL)

 

Maandag 2 maart
Lezing: Bijen in de (moes)tuin: Wat kan ik voor u doen?

Het nut van bijen kan moeilijk overschat worden. Wereldwijd staan ze bekend als ijverige bestuivers van wilde planten en landbouwgewassen. Ook in de moestuin leveren zij bijzonder nuttig werk, gratis en voor niks. In tegenstelling tot wat vaak wordt aangenomen is de hoofdrol niet weggelegd voor de honingbij. Zij wordt bijgestaan door tientallen verschillende soorten hommels en solitaire bijen die het werk verdelen naargelang hun eigen ecologische voorkeuren. Met de juiste kennis over deze prachtige insecten is het mogelijk om de bestuiving van groenten en fruit te optimaliseren.

Deze avond wordt georganiseerd in samenwerking met Velt Mechelen.
Lesgever: Joeri Cortens, lesgever Natuurpunt CVN

19u30 tot 21u30, bezoekerscentrum, Muizenhoekstraat 7, Muizen
Deelnemen kost 9 euro (6 euro voor leden van Natuurpunt en Velt)
Vooraf inschrijven via mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Vrijdag 6 maart en zondag 26 april
Nieuwe kans voor akkervogels (en landbouwers)?

Het is geweten: akker- en weidevogels hebben het moeilijk in ons volgebouwde en intensief bewerkte landje. Toch merken we dat sommige soorten inventief genoeg zijn om te overleven. Zo ringen vrijwilligers nog elk jaar kieviten en watersnippen in Sint-Katelijne-Waver, vooral in en rond het industriegebied aan de veiling. Veldleeuwerik, patrijs, gele kwikstaart en sommige eenden soorten worden ook gespot, maar hiervan hebben we geen broedgegevens.

Samen met ’t Grom willen we de belangstelling voor deze vogels even aanscherpen via een infoavond, een tentoonstelling en een wandeling.

Vrijdag 6 maart, 19u30 - infoavond
• lezing met projectie door Gerald Driessen (Natuurpunt) over akker- en weidevogels in Vlaanderen; je leert de soorten kennen, hun (riskante) broedgedrag, aantallen, verspreiding...
• uitleg door Lucas Vanermen (Regionaal Landschap Rivierenland) over maatregelen ter bescherming van de akkervogels o.a. via subsidiëring van landbouwers.
• napraten bij een glaasje, waarbij je ook de tentoonstelling kan bekijken

Vrijdag 6 maart tot en met zondag 3 mei - tentoonstelling
Tijdens een bezoek aan ’t Grom leer je aan de hand van oude schoolplaten, opgezette vogels, boeken, foto’s en infopanelen de akker- en weidevogels kennen.

Zondag 26 april, 9u30 tot 12u - voorjaarswandeling op zoek naar kieviten e.d.
Startend van bij ’t Grom bezoeken we de waterplassen en de vochtige weilanden op zoek naar verschillende akker- en weidevogels. De eenden vinden we zeker aan de oude kleiputten en we hopen ook in het industriegebied op vogel-activiteit. Laarzen en verrekijker komen van pas. Onze gids is Gerhard Smets, vogelringer in deze regio.

Deze activiteiten zijn gratis en gaan door in ‘t Grom, Midzelen 25, Sint-Katelijne-Waver.
Inschrijven is niet verplicht maar we vinden het handig als je je vooraf aanmeldt voor de avond of de wandeling via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Meer info: Frank Hadermann, 015 31 55 05 of Maarten Jacobs, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


Dinsdag 24 en 31 maart en vrijdag 24 april
Cursus Uilen

Deze cursus dompelt je onder in de wereld van de uilen.
Tijdens twee lesavonden kom je alles te weten over de verschillende uilensoorten die in Vlaanderen voorkomen. Er wordt ook gewerkt rond de determinatie van soorten, hun ecologie, hun aanpassingen aan het nachtleven en de rol van de uil in het determineren van zoogdierensoorten (braakballenonderzoek).
Na de theorie trekken we een avond de Hondsbossen in om bosuilen te ringen.

Lessen op dinsdag 24 en 31 maart: 19u30 tot 22u30, bezoekerscentrum, Muizenhoekstraat 7, Muizen
Lesgever: Koen Leysen, lesgever Natuurpunt CVN

Ringactiviteit: vrijdag 24 april, 19u
Ringer: Gust De Weerdt

Deelnemen kost 27 euro (18 euro voor leden van Natuurpunt)
Vooraf inschrijven via www.natuurpunt.be/agenda.


vooraankondiging andere cursussen 2020
Inschrijven kan vanaf 6 januari via www.natuurpunt.be/agenda

Cursus Grassen, zeggen en russen (Hans Vermeulen)
Lessen op dinsdag 21 en 28 april, 19u30 tot 22u, bezoekerscentrum
Excursies op zaterdag 16 mei en 20 juni, 9u tot 12u

Cursus Zoogdieren (Joeri Cortens)
Lessen op 7, 14, 21 en 28 september, 5 en 12 oktober, 19u30 tot 22u30, bezoekerscentrum (elke avond bevat theorie en praktijk)

Lezing Weetjes over bomen en struiken (Hans Vermeulen)
op dinsdag 24 november, 19u30, bezoekerscentrum

Cursus Roofvogels (Koen Leysen)
Lessen op donderdag 26 november, 3, 10 en 17 december, 19u30 tot 22u30, bezoekerscentrum
Dagtocht op zaterdag 19 december

 

 

 

 

 

Copyright © 2015. All Rights Reserved.