Cursus / lezing 

Woensdag 17 januari
Lezing Dirk Draulans ‘Samen voor ons eigen’

in samenwerking met CultuurMolen vzw

De mens is de slimste diersoort die ooit op aarde heeft geleefd. Maar hoe meer we leren over onszelf, hoe minder we ervan begrijpen. In ‘Samen voor ons eigen’ gaat bioloog en journalist Dirk Draulans op zoek naar de oorzaken en patronen van het menselijk samenleven. Zijn we veroordeeld om door het leven te gaan als botte egoïsten? Of moeten we ons meer bewust zijn van onze drang om toch te zorgen voor elkaar? Hoe komt het dat we elkaars gedrag zo slecht kunnen inschatten?

Tienduizend jaar geleden waren er 6 miljoen mensen, vandaag zijn het er 7 miljard. Toen was de wereld onoverzichtelijk groot, nu brengt Facebook ons in realtime in contact met mensen op alle continenten. We hebben ons met succes aangepast aan de groeiende complexiteit van ons sociale leven.
Dirk Draulans beschrijft hoe dat in zijn werk is gegaan en komt tot verrassende conclusies.

Afspraak: 20u, zolder ViaVia Reiscafé, Zandpoortvest 50, Mechelen.
Deuren om 19u30.
Deelnemen kost 10 euro (8 euro voor leden van Natuurpunt)
Tickets en info: www.cultuurmolen.weebly.com

23 en 28 januari, 11 maart
Vogelcursus: Determinatie van wintergasten

Op de inleidende avond vertellen Patrick Van Herp en Wim Candries je meer over het gebruik van verrekijkers en telescopen en lichten ze de basiskenmerken toe van ganzen, eenden, futen, ….
Tijdens de daguitstap naar Zeeland eind januari bezoek je toplocaties in en rond Schouwen-Duiveland.
In maart trek je een voormiddag naar GGG Zennegat waar bij hoogtij twee keer per dag een grote hoeveelheid Dijlewater in het overstromingsgebied loopt. Bij laagtij stroomt het water er grotendeels weer uit. Dit levert interessante biotopen voor vele soorten watervogels en steltlopers. Grote groepen ganzen met Canadese gans, grauwe gans, kolgans, brandgans en Indische gans; de meeste eendensoorten met wilde eend, krakeend, wintertaling, slobeend en pijlstaart; steltlopers met kleine plevier, bonte strandloper en witgatje en reigers met kleine en grote zilverreiger en enorm veel blauwe reigers vinden in dit gebied voldoende voedsel. Je kan er ook steevast buizerd en torenvalk spotten.

Programma
- dinsdag 23 januari: les
19u30 tot 21u30, bezoekerscentrum
- zondag 28 januari: daguitstap naar Zeeland
8u tot 18u, carpooling vanuit Mechelen
- zondag 11 maart: excursie naar het Zennegat
9u tot 12u, afspraak aan café Den Biechtstoel, Battel

Deelnemen kost 36 euro (24 euro voor leden van Natuurpunt). Voor de carpooling wordt een kilometerprijs afgesproken.
Vooraf inschrijven via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., 015 43 61 09.

Vanaf 7 april
Cursus Wilgen

Wilgen zijn niet weg te denken uit het landschap in Vlaanderen en toch weet men er weinig over. Volg deze cursus en maak kennis met de wondere wereld der wilgen!

Tijdens drie avonden leert Hans Vermeulen je hoe je wilgen kan herkennen en wat hun rol is in het ecosysteem. Op en rond deze bomen leeft er meer dan we denken.
Maar ook erfgoed is belangrijk wanneer je over wilgen spreekt. Denk maar aan de rijke geschiedenis van mandenvlechters in Vlaanderen. Welke soorten gebruikten zij en waarom?
Arnout Zwaenepoel, Joost Verbeke en Pol Meert nemen je mee op excursies langs de Schelde (Hingene), de Dijle (Muizen) en op bezoek naar het Salicetum in Lebbeke.

Programma
- dinsdagavonden 24 april, 8 en 15 mei: lessen
19u30 tot 22u30, bezoekerscentrum
- zaterdagvoormiddagen 7 april, 26 mei en 2 juni: excursies
9u30 tot 12u30
- zaterdagvoormiddag 16 juni: bezoek aan het Salicetum
9u30 tot 2u30

Deelnemen kost 64 euro.
Meer info en online inschrijvingsformulier op www.natuurpunt.be/agenda/cursus-wilgen-muizen-25010

 

Copyright © 2015. All Rights Reserved.