activiteiten herfst

EetdagSKW 4 maart

bezoekerscentrumNP kopie

Soldatenplek
Bonheiden

Soldatenplek
Onze afdeling kreeg de bossen van de gemeente Bonheiden in beheer, waaronder ook de Soldatenplek. Op de Soldatenplek zal Natuurpunt het beheersplan uitvoeren zoals dat opgemaakt is in opdracht van de gemeente en goedgekeurd door het Agentschap voor Natuur en Bos.

Ligging:
 http://waarnemingen.be/gebied/info/190349

Werken in uitvoering: speelbos

Voor de Soldatenplek is het de bedoeling om meer open zandige plekken te creëren waar heideachtige biotopen terug kunnen ontwikkelen. De Soldatenplek ligt immers op de oude stuifduingordel die zich uitstrekt van Bonheiden tot Averbode. Er komen nog kleine aantallen van insecten en planten voor die typisch zijn voor zo’n heidegebieden, waaronder enkele zeldzame soorten, zoals de snortikker en het knopsprietje (2 sprinkhanensoorten), het veertienvleklieveheersbeestje.

Welke werken worden er uitgevoerd?

De bouwvergunning werd afgeleverd en in maart 2016 wordt een deel van het terrein machinaal geplagd. Dit houdt in dat een deel van de vergraste stuifduin terug bloot gelegd wordt waardoor zaden van planten van stuifzanden terug kunnen kiemen. Aan de straatkant wordt een wal aangelegd waardoor er een afscheiding komt met de steenweg. Wanneer de wal gestabiliseerd is, wordt ze beplant met beuken.

De Soldatenplek wordt daardoor terug een toffe speelplek. Kinderen kunnen hier spelen in het zand en het bos en ook op ontdekking gaan in de natuur. Het spelen zorgt er ook voor dat het stuifduin niet te vlug terug vergrast. Spelen en natuur kunnen hier dus perfect hand in hand gaan. 

Copyright © 2015. All Rights Reserved.