activiteiten lente

natuurbladherfst20203

bezoekerscentrumNP kopie

Mispeldonk

Mispeldonk zicht

Natuurpunt breidt natuurgebied uit in Dijlevallei
Met de aankoop van 34 hectare in het natuurgebied Mispeldonk bij Bonheiden zet Natuurpunt een belangrijke stap vooruit in de ontwikkeling van een aaneengesloten groengebied in de Dijlevallei.

Dit groot groen natuurgebied aan de rand van de stad zal zorgen voor gezondere inwoners, een koelere stad en een betere beveiliging tegen overstromingen. Bovendien zullen heel wat bedreigde dieren en planten meeprofiteren van zo’n robuust stuk natuur. Om de financiering van het project rond te krijgen, is Natuurpunt gestart met een fondsenwerving.

Mispeldonk, langs de rechteroever van de Dijle in Bonheiden, is een bijzonder gevarieerd natuurgebied met bloemrijke graslanden, hooiweiden met houtkanten, vochtige loofbosjes en herstelde heide. Door dat idyllische landschap meandert de Boeimeerbeek, flitst de ijsvogel en rennen hazen. Het OCMW van Mechelen heeft aan Natuurpunt een stuk van 34 hectare verkocht dat naadloos aansluit op de 88 hectare die de natuurvereniging er al beheert. Mispeldonk vormt een aaneengesloten groengebied met de Dijlevallei: het Mechels Broek, de Barebeekvallei en het Cassenbroek. Zo’n robuust stuk natuur schept veel kansen voor kwetsbare soorten.

Het beheer van Mispeldonk gebeurt door de vrijwilligers van de lokale afdeling van Natuurpunt Bonheiden. De historische houtkanten met sleedoorn, Gelderse roos en olm zullen hersteld worden. Voor het graaswerk doet Natuurpunt een beroep op Gallowayrunderen. Die zullen de bloemenrijke graslanden met margrieten, pinksterbloemen en knoopkruid nog schilderachtiger maken.

Fondsenwerving

Natuur aankopen en beheren kost geld. Om de nodige middelen bij elkaar te krijgen heeft Natuurpunt een fondsenwervingscampagne opgestart. We merken dat er in de regio veel animo is voor dit grote project, maar de restfinanciering is nog niet rond en dus is elke extra gift nog broodnodig. Een duit in het zakje doen kan via www.natuurpunt.be/steunmechelsrivierengebied

 

Copyright © 2015. All Rights Reserved.